Produkten har nu lagts till i kundkorgen Gå till kassan
Kläder

Merinoull - ribbad ull - ullfrotté - ullfleece - vi reder ut begreppen!

Sköna ullkläder i olika ullkvalitéer

Hos minimundus hittar sköna komfortkläder olika ullkvalitéer i 100% merinoull samt Krinkelull som är försärkt polyester och elastan för att uppnå en hög slitstyrka. All ull är mulesing-fri. Kläder av ull är riktigt bra komfortkläder och känslan blir ännu skönare om du funderar över var, när och hur du vill använda plagget.

LightWool
Den tunnaste kvalitén i vårt sortiment är LightWool, även kallad SummerWool. Denna kvalité har en rätsida och en avigsida. Avigsidan är helt slät och därför extra skön att ha närmast huden. Ullfibern i denna är dessutom extra tunn och fin vilket gör att kvalitén känns extra silkig och len mot huden. Plagg i denna kvalitén hittar du från bebis till vuxen. Här är några exempel på användningsområden:

- Tränings t-shirt hela året. Utomhus på sommaren och inomhus på vintern.
- Boxershortsen till herr och dam är mycket omtyckta. De känns silkigt mjuka med platta sömmar, absorberar fukt och håller huden därmed torr och lagom varm.
- Den lilla nya bebisen behöver extra mjuka och lena plagg som dessutom hjälper den att hålla rätt kroppstemperatur. Den lilla behöver använda näringen den får i sig till att växa och ska inte behöva använda energin till att hålla värmen.

1-1 ribb
Det här är en något kraftigare ullfiber än singelkvalitén. Kvalitén är liksidig, likadan avigsida och rätsida. Ribben är extra stretchig och följsam för att den skall fungera bra under dina lager 2-kläder. Den är tunn och smidig och tar inte mycket plats. Den är bra på att absorbera fukt och hålla huden torr och därmed lagom varm. Den ribbade kvalitén används till bl a:
- Underställ till hela familjen. Långkalsonger, tröjor och bodys
- Sovplagg. Vår sovpåse är en favorit i många hem. Med dragskon nedtill är det lätt att byta blöja och när bebisen växer så kan man ta ur bandet och göra den till nattskjorta.
- Halstub har vi sytt av en 1-1 ribb för att den skall vara extra stretchig och lätt att dra över huvudet. Den har många användningsområden - bara fantasin sätter gränser.

Interlock
Detta är en ännu kraftigare kvalité Interlock är en något kraftigare kvalité. Den används både som lager 1 och som vanliga kläder. Den är dubbelstickad, man kan säga att två tyglager stickas ihop, vilket gör att den blir följsam på ett bekvämt sätt utan att tappa formen som t ex en sweatshirt. Ett plagg av intetrlock är liksidigt - ser likadant ut på avigsidan som på rätsidan. Av detta blir det slitstarkare ullplagg. Det används bl a i sköna ullplagg till barn i "slitåldern" - Riddar Slitstark.
- Långkalsonger till barn 90-140 cl funkar bra under vindbyxor och även fodrade överdragsbyxor
- Tröjan används med fördel som lager 1 men är så pass kraftig att den gärna används som en snygg, långärmad sweatshirt.
- Väpnarluvan är av dubbel interlock, vilket gör att den står emot vind och väta bra och passar därför under t ex skidhjälm eller under en luva från en jacka eller overall.

Ullfrotté
Nu har vi kommit in på en kvalité som passar utmärkt som lager 2-plagg - ullfrotté. Denna är något kraftigare än interlock men fortfarande mjuk och följsam. Rätsidan är slät och avigsidan har av mjuka öglor som innehåller mycket luft. Därför är den superbra på att hålla värme och absorbera fukt. Både utifrån och inifrån. Användningsområdet för ullfrotté är brett t ex:
- Jacka till barn och vuxen. Skönt lager 2 men användningsområdet är hela året. Allt från kalla vinterdagar till ruggiga sommarkvällar.
- Joggingbyxor under överdragsbyxor eller som inomhusbyxa.
- Luva av dubbel ullfrotté är mjuk, stretchig och en riktig favorit bland barn och även vuxna.
- Tumvantar/förstärkningsvantar är perfekt att ha under överdragsvantar för att hålla värmen ytterligare.

Krinkelull
Har du behov av ett extra starkt plagg till din lilla slitvarg? Här har du den smarta kombon slitstarkt plagg som är unikt tempererande. Krinkelull har en slät insida och en utsida full av rynkor/bubblor som har en unikt isolerande effekt.
- Riddar Slitstark overall är en användbar lager 2-overall och alldeles lagom som vinteroverall om babyn ligger vindskyddad nedbäddad i vagnen. Många små förskolebarn använder denna overall utomhus under sovstunden. Overallen används också inomhus om barnet sover helt utan filt/täcke på nätterna. Med en pyjamas under så håller krinkeloverallen rätt kroppstemperatur hela natten i ett svalt sovrum.

Ullfleece
Vår omtyckta ullfleece kan liknas vid vindfleece eller tunnare kokt ull. Den är ganska fast i sin struktur och lämpar sig alldeles utmärkt som ytterplagg eller tillsammans med vävda material eftersom den inte är stretchig. Vi har därför hittat många utmärkta användningsområden för vår ullfleece:
- Jacka och overall. Eftersom den är tunnare än kokt ull men håller vind och kyla ute så passar den bra som ytterplagg till hösten, våren och milda vinterdagar. När temperaturen faller så sitter den bra som lager 2 under en vindjacka. Vi har rejäla muddar på dessa plagg som gör att man kan köpa en storlek större och om man har tur använda samma jacka under två säsonger.
https://www.minimundus.se/uploads/b4c231f12f04b738e01f286d01c4b121.jpeg

- Vind- och vattenavvisande vantarna är fodrade med ullfleece. Den kombinationen är oslagbar. Vanten håller handen varm även om den skulle bli helt genomvåt. Behövs extra värme när det är riktigt kallt kan man komplettra med en tumvante av ullfrotté under.
- Tossorna är också fodrade med ullfleece. De kan kombineras med en fast sula för att få mer stadga. Sitter eller ligger barnet i en åkpåse eller nedbäddad på en lammskinnsfäll är tossorna nästan oundvikliga. De håller fötterna lagom varma tillsammans med en raggsock inuti.
- Sulor av dubbel ullfleece är fantastiskt sköna i vinterskorna. Kylan kommer underifrån och då kyler den kalla marken lätt ner fötterna. Hjälp vinterkängan att isolera mot kylan genom att förstärka med en sula av ullfleece.

Tips inför vinterns kalla dagar!

- Minimundus ulltvätt innehåller återfettande lanolin. Förutom att det bevarar klädernas naturliga spänst och hållbarhet fungerar det även mjukgörande. Det är milt och därför bra även till t ex ytterplagg.
- Kura ullfleecejackan med ullkur, då står den emot väta bättre och det blir lätt att borsta av snö från jackan.
- Brr kallt = långkalsonger. Men det är ofta viktigare att hålla bålen varm för att må bra speciellt när det gäller barn.
- Att alltid grunda med ett linne av merinoull är ett tips. Det är inte för varmt att ha linnet på sig inomhus och så skönt att ha det på sig när man kommer ut i kylan.
- Barnstorlek 160 och 170 fungerar som damstorlek S och M speciellt till dig som har långa armar och ben.

 

Du är gärna välkommen att dela inlägget

Relaterade produkter