Produkten har nu lagts till i kundkorgen Gå till kassan
Kläder

Kan man använda kläder av ull på sommaren?

Kan kläder av ull användas på sommaren?

Att använda ullkläder på sommaren låter kanske lite udda för en del. Andra har upptäckt att kläder av merinoull är perfekta även på sommaren. Vi förklarar varför.

Ull isolerar mot kyla- och värme 

Ull är mycket bra på att isolera. Det är denna egenskap som gör att ullkläder håller kroppen lagom varm på vintern, dvs isolerar mot kylan. Därför används ull till t ex långkalsonger, undertröjor, mössor, vantar och yllekappor. Plagg som överlag kännetecknas som vinterkläder.

Men det är också denna egenskapen som gör att ullkläder isolerar mot värme på sommaren och som då låter kroppen andas och hålla sig lagom varm.

Fuktabsorberande egenskap

Blir det inte väldigt varmt och svettigt med ullkläder på sommaren? Nej, för det är nu som ullens andra stora fördel visar sig. Där kommer ullens fuktabsorberande egenskaper in. Ull absorberar väldigt mycket fukt utan att överhuvudtaget kännas våt. Skulle den trots allt bli våt kvarstår dess isolerande egenskaper. Överlag håller ullkläder en jämn och behaglig temperatur.

Passande plagg för sommaren

Ull förknippas ofta med vinterplagg så som tjocka tröjor och halsdukar. Ofta är det lite tjockare plagg. Men på sommaren väljer du istället Lightwool. Denna silkeslena tunna ull är speciellt framtagen med tanke på att vara mjuk och skön mot huden även på sommaren. Ullfibern i Janus Lightwool är extra tunn och smidig. Den har en tjocklek som ligger långt under gränsen för om ullfibern skulle kunna klia.

Av denna härligt mjuka ull har Janus sytt sköna jumpsuits till baby och till vuxna finns t-shirt, linne och boxer.

Och så de sköna sommarstrumporna

Sedan får vi inte glömma de härliga sommarstrumporna. Gillar du också ankelstrumpor? Då är vi fler i gänget. Finns det något skönare att ha i gympaskorna på sommaren än just ankelstrumpor av merinoull? Det har vi svårt att tänka oss. I sortimentet finns de från storlek 25 och uppåt i flera olika färger.

Håller lukten borta

Här kommer ullens tredje unika egenskap till sin rätt. Ull kapslar in lukt. Skulle du bli svettig i gympaskorna så kan du lugnt ta dem av dig utan att vara orolig för att strumporna skall lukta fotsvett. Bara att vädra strumporna och sedan använda dem igen. De håller sig fräscha länge.

Ullunderstället på vandringen

Det är dessa 1-2-3 egenskaper som  talar för att du inte skall glömma att ta med hela ullunderstället - både långkalsongerna och långärmade underställströjan om du skall ut och vandra i sommar. Vi vet att många inte tar av sig det på hela veckan oavsett väder.

Lättskötta kläder

Och så till sist men inte minst - kläder av merinoull är lättskötta. Bara att tvätta i maskin på ullprogram. Det viktigaste är att du använder ett ulltvättmedel. Gärna med lanolin i. Det bevarar mjukheten och spänsten i filbern. Annars är det helt ok att använda olivtvål och tvätta för hand. Kläder av LightWool torkar dessutom extremt snabbt.

Janus LightWool

Du är gärna välkommen att dela inlägget