Produkten har nu lagts till i kundkorgen Gå till kassan
Mamma

Bröstvärmare och amningsinlägg

Håll brösten varma

Det är bra att tänka på att hålla brösten varma när du ammar. Värme ökar genomblödningen/blodcirkulationen vilket hjälper till att öka mjölkflödet. Detta är särskilt skönt och viktigt om brösten är spända och ömma. Men hur svårt är det att hålla brösten varma? När det är kallt ute tänker man kanske mer på att hålla sig varm om hela kroppen och då är det naturligt att man även tänker på att hålla brösten varma. När det är varmt ute vill man ju gärna gå i kortärmat, linne eller en tunn tunika eller blus. När man känner solens värme slänger man gärna av sig tröjan och njuter av värmen. Då är det däremot lätt hänt att brösten blir kalla. Det kanske blåser lite eller man flyttar sig från solen in i skuggan. Då är det särskilt viktigt att vara säker på att brösten hålls lagom varma och då kommer bröstvärmare än mer till pass.

Bröstvärmare

Bröstvärmare lägger man i behån och de bör täcka hela bröstet och gärna lite extra både vid sidan under armen och på ovansidan för att värma maximalt. Mjölkgångar och mjölkkörtlar finns runt i hela bröstet. Bröstvärmare finns av olika material. Bröstvärmare av mjuk och skön ekologisk merinoull eller ull/silke håller brösten lagom varma. Merinoullen har många goda egenskaper. Ullen värmer skönt även om den är fuktig. Den absorberar fukten och leder bort den från bröstet. Ullen är isolerande vilket innebär att den håller både extrem värme och kyla borta. Den är naturligt antibakteriell och den har en unik förmåga att hålla sig ren och fräsch. De antibakteriella egenskaperna kommer väl till pass när det gäller amningsinlägg där man vill försöka att hålla bakterier borta från brösten i möjligaste mån och ullens förmåga att hålla sig fräsch gör att de inte tar åt sig lukt av sur mjölk.

Silke har samma egenskaper som ull. Om bröstvårtan är torr och fnasig eller sårig kan ull, bomull eller engångs amningsinlägg av papper fastna på bröstvårtan. Då är silke det skönaste att ha mot bröstvårtan. Silke är det lenaste och mjukaste man kan tänka sig mot huden och den fastnar inte. Har du torra, fnasiga eller såriga bröstvårtor och stort läckage kan du kombinera större bröstvärmare av t ex ullfleece med runda bröstvärmare av ull och silke. Annars kombinerar du bröstvärmare med amningsinlägg av ekologisk flanell eller absorberande fleece.


Amningsinlägg

Amningsinlägg absorberar läckande mjölk och förhindrar att det kommer mjölkfläckar på kläderna. Det finns engångs amningsinlägg men med tvättbara amningsinlägg sparar du både miljö och pengar och har alltid amningsinlägg hemma. Tvättbara amningsinlägg finns både av ekologisk flanell och av absorberande fleece med fuktspärr. Amningsinlägg kan kombineras med bröstvärmare när läckaget är stort. Alla amningsinlägg skall bytas omgående då de blir fuktiga eftersom en fuktig miljö gör att bakterier trivs.

Hur håller man bröstvärmare och amningsinlägg rena?

Det är enkelt att hålla bröstvärmare och amningsinlägg rena. Bröstvärmare av ull eller ull/silke sköljer du först i kallt vatten. Det går att tvätta i maskin på ullprogram med ulltvättmedel. Har du inte en maskin med ulltvätt på gång tvättar du dem enkelt för hand i ljummet vatten med olivoljetvål eller ulltvättmedel och kramar dem i en frottéhandduk så är de snart torra och rena igen. Amningsinlägg av ekobomullsflanell eller fleece tvättar du i maskin på 60 grader.

 

 

Du är gärna välkommen att dela inlägget